Promenite veličinu slova
     
16. oktobar 2013. | 08:26 → 17:38 | Izvor: Tanjug, Beta

Siniša Mali: Er Srbija leti od 26. oktobra, garancija potpisana

BEOGRAD -

Siniša Mali, savetnik prvog potpredsednika Vlade, demantovao je informacije koje su se pojavile u javnosti da postoje bilo kakvi problemi s garancijom kojom Vlada preko Fonda za razvoj treba da obezbedi svoj deo u našoj novoj avio-kompaniji "Er Srbija", kao i da je ministar privrede Saša Radulović odbio da potpiše te garancije. On je uveren da će kompanija "Er Srbija" 26. oktobra početi sa radom, iako je Evropska komisija početkom avgusta upozorila da bi kompanija mogla da izgubi licencu.

"Garancija je potpisana i danas će se naći na dnevnom redu sednice Vlade", rekao je Mali za današnji "Blic" negirajući da postoje bilo kakvi problemi sa garancijom.

Beta (Nenad Petrović)

U Vladi Srbije uvereni su da će kompanija "Er Srbija" 26. oktobra početi sa radom, iako je Evropska komisija početkom avgusta upozorila da bi "Er Srbija" mogla da izgubi licencu o otvorenom nebu zato što je "Etihad" preuzeo upravljanje našom novom kompanijom.

Siniša Mali, navodi "Blic", ne krije da je u Direktorat za civilno vazduhoplovstvo 2. aavgusta stigao upozoravajući dopis iz Evropske komisije, generalnog direktora za mobilnost i transport u kojem je navedena mogućnost da nova kompanija može da izgubi licencu za otvoreno nebo zato što je upravljanje novom kompanijom u rukama kompanije koja nije iz EU.

"Ne postoji nijedna tačka u kojoj Srbija krši ratifikovan sporazum o otvorenom nebu", naglašava savetnik prvog potpredsednika.

On je objasnio da "Er Srbija" ostaje u većinskom vlasništvu Srbije, A Vlada ima većinu u upravnom odboru. Učešće "Etihada" od 49 odsto vlasničkog kapitala u Jatu je u skladu sa ugovorom i odredbama regulative o opštim pravilima za obavljanje usluga vazdušnog saobraćaja u zajednici.

Direktorat je odgovorio na pismo Evropske komisije i ne postoji nikakvo novo pismo iz Brisela sa novim uslovima, rekao je Mali.

Direktorat: Partnerstvo sa Itihadom ne krši sporazum

Partnerstvo JAT Ervejza i kompanije Itihad Ervejz kroz novu kompaniju Er Srbija nikako ne odstupa od obaveza koje Srbija preuzela zaključujući Sporazum o zajedničkom evropskom vazduhoplovnom prostoru (ECAA), saopštio je danas Direktorat civilnog vazduhoplovstva Srbije.

"Evropskoj komisiji je predočeno da ova transakcija ne umanjuje posvećenost Srbije ciljevima sporazuma i nastavku uspešne saradnje sa Evropskom komisijom i državama članicama Evropske unije", navodi se u saopštenju Direktorata za civilno vazduhoplovstvo.

Navodi se i da je, nakon detaljnih razmatranja planirane strukture predložene transakcije Jat Ervejza i Itihada, Direktorat uputio detaljniji dopis Evropskoj komisiji u kojem su iznete činjenice i uveravanja da ukoliko transakcija bude obavljena kao što je predloženo, Jat ervejz će nastaviti da ispunjava zahteve u pogledu vlasništva i stvarne kontrole predviđene Zakonom o vazdušnom saobraćaju Republike Srbije.

Evropskoj komisiji je između ostalog predočena suština transakcije, navodi se u saopštenju i precizira da je Jat ervejz u većinskom vlasništvu Republike Srbije (51 odsto), a Etihad ervejz će dobiti 49 odsto akcijskog kapitala Jat ervejza.

Dodaje se da će većinu članova Odbora direktora nove kompanije imenovati Srbija, pri čemu će jedan biti predsedavajući, kao i da će se odluke o svim pitanjima donositi prostom većinom glasova.

"Ovlašćenje Etihad ervejza u dnevnom upravljanju je fiksno i ograničeno na period od pet godina, uz mogućnost produženja na narednih pet godina. Ukoliko Srbija pristupi EU pre isteka roka, ovlašćenje će biti ukinuto kao i u slučaju da smatra da su njeni interesi dovedeni u pitanje", navodi Direktorat za civilno vazduhoplovstvo.

Direktorat dodaje da i izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije, koji je objavljen danas, govori o tome da je Srbija na dobrom putu u primeni sporazuma o zajedničkom evropskom vazduhoplovnom području.

"Rečeno je da je Direktorat civilnog vazduhoplovstva ostvario značajan napredak u prvom tranzicionom periodu ECAA sporazuma, posebno u oblasti ekonomske regulative. Iznete su pohvale na račun Direktorata civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije u oblasti zaštite prava putnika", saopšteno je.

Direktorat je naveo i deo izveštaja Evropske komisije u kojem se pohvaljuje uspešna primena regulative o licenciranju letačkog osoblja po novim evropskim pravilima koje je Direktorat među prvima u Evropi počeo da primenjuje.

Pozitivno je ocenjena oblast bezbednosti vazduhoplovstva u Srbiji i to posle detaljne inspekcije EASA (Evropske agencije za bezbednost vazdušnog saobraćaja) u Direktoratu, oktobra ove godine.

Podeli vest sa prijateljima:
   
SRODNE VESTI