Promenite veličinu slova
     
08. oktobar 2013. | 05:10 → 18:06 | Izvor: Tanjug, Beta, FoNet, RTV

Vlada presekla: Smanjenje plata i subvencija, povećanje PDV-a

BEOGRAD -

Paket mera Vlade Srbije, koji je danas predstavio ministar finansija Lazar Krstić, podrazumeva uštede u državnom budžetu, fiskalnu stabilnost i privredni rast.

...

Šest mera vlade su:

- smanjenje zarada u javnom sektoru za 20 odsto na primanja veća od 60.000 dinara, odnosno 25 odsto na plate iznad 100.000 dinara,

- povećanje PDV-a za neegzistencijalne proizvode sa osam na deset odsto,

- restrukturiranje javnih preduzeća i smanjenje subvencija,

- uštede u domenu roba i usluga,

- uzimanje jeftinijih kredita i

- poboljšanje poslovnog ambijenta.

Tanjug (Zoran Žestić)

Krstić je izjavio da će od 2014. godine zarade u javnom sektoru koje su veće od 60.000 dinara biti smanjene za 20 odsto, a koje su veće od 100.000 dinara za 25 odsto.

Krstić je rekao da je to prva od šest mera koje treba da donesu uštede državnom budžetu, obezbede fiskalnu stabilnosti i privredni rast.

On je na sednici Vlade Srbije, rekao da je to nije idealna mera, ali da je pravedna kada se susretnete sa alternativom da sve plate u javnom sektoru budu smanjene.

"Od 2014. godine smanjićemo plate na iznos veći od 60 000 dinara za 20 odsto, a za iznos iznad 100.000 dinara za 25 odsto. To znači da će oni koji primaju 60.000 ili manje i dalje primati isto toliko, ko prima 70.000 primaće 68.000, ko prima 90.000 primaće 84.000, a ko prima 130.000 primaće 114.500", rekao je Krstić i dodao da je ta mera neophodna dok se ne reformiše državna administracija.

Prema njegovim rečima, očekuje se ušteda od 100 do 150 miliona evra (0,3 odsto BDP), što zavisi od procena broja zaposlenih u javnoj upravi.

Krstić je rekao da prema podacima iz registra o zaposlenima u javnom sektoru na osnovu najnovije računice, u javnoj upravi radi oko 660.000 zaposlenih, a taj broj može na kraju da iznosi i 700.000.

On je rekao i da su plate u javnom sektoru 30 do 35 odsto veće nego u privatnom.

"Moji savetnici primaju veće plate od ministara.... To mora da se dovede u red i da se zna ko i za šta prima plate", kazao je Krstić.

Povećanje PDV sa osam na 10 odsto

On je najavio da će najniža stopa poreza na dodatu vrednost biti povećana za osam na 10 odsto za neegzistencijalne proizvode.

Najavio je da će se raditi na suzbijanju sive ekonomije, da će biti uvedena jedinstveni elektronski obrasci, onlajn kontrola fiskalnih računa, da će biti pojačana terenska kontrola i da će se obaviti temeljna reorganizacija Poreske uprave.

Povećanjem PDV sa osam na 10 odsto, obrazložio je ministar, prosečna potrošačka korpa koja sada vredi 65.000 dinara biće skuplja za 450 dinara.

Krstić je naveo da bi uvođenjem ovih mera trebalo da godišnje bude obezbeđeno oko 200 miliona evra, dok bi se još oko 150 miliona evra dobilo suzbijanjem sive ekonomije, šverca i nelegalne prodaje duvana.

Tanjug (Zoran Žestić)

Znatno smanjenje subvencija

On je najavio znatno smanjenje državnih subvencija što će doneti najveće uštede u budžetu i završetak privatizacije 179 preduzeća i restrukturiranje velikih javnih sistema.

On je kazao da su u Srbiji subvencije koje daje država dvostruko veće nego u drugim zemljama.

"Možda najbolnije je to što imamo najnetransparetniji model dodele tih subvencija. Neretko se dešava da novac od subvencija završava kod onih koji su bliski sa političkim sistemom", rekao je Krstić.

On je kazao da je Srbija krenula ka EU i da ne sme da daje državnu pomoć osim poljoprivredi i železnici.

Krstić je najavio za 2014. završetak privatizacije 179 preduzeća i restrukturiranje velikih javnih preduzeća i komunalnih preduzeća od kojih su, naveo je, neki od njih i danas nosioci srpske privrede.

"Ozbiljno shvatamo i svoju odgovornost koju ćemo imati da to sprovedemo na način da što više tih sistema, najveći sistemi ostanu na nogama bilo uz pomoć stranih investitora ili uz pomoć države a da u njima ostane što više radnika jer bez toga neće biti ni države. Ne želim da prejudiciram dinamiku restrukturiranja", naveo je Krstić.

On je najavio da će država nastaviti da daje subvencije u skladu sa finansijskom situacijom, navodeći kredite privredi i u smanjenom obimu olakšice za strane investicije i zapošljavanje.

Nikolićeva plata manja za 12.500,a Dačićeva za 18.122 din

Plata predsednika Srbije Tomislava Nikolića biće, prema novim merama, od iduće godine niža za 12.500 dinara, a premijera Ivice Dačića za 18.122 dinara.

Mesečna zarada predsednika Srbije, koja sada iznosi 150.000 dinara, iznosiće 137.500 dinara, jer je merama Vlade predviđeno umanjenje zarada u javnim službama za 25 odsto na iznos veći od 100.000 dinara.

Plata premijera Srbije Dačića, koja iznosi 172.488 dinara, biće nakon primene vladinih mera 154.366 dinara.

Predsednik Skupštine Nebojša Stefanović imaće od iduće godine 9.750 dinara nižu platu i to 129.250 dinara, umesto sadašnjih 139.000 dinara.

Smanjenje plate guvernerke Narodne banke Srbije Jorgovanke Tabaković iznosiće 112.761 dinar, pa će tako njena plata iznositi 438.286 dinara, umesto sadašnjih 551.047 dinara.

Ministar finansija Srbije Lazar Krstić sada ima platu nižu od 100.000 dinara, pa će u njegovom slučaju biti primenjena niža stopa od 20 odsto smanjenja zarade, tako da će Krstićeva plata od iduće godine iznositi 90.956 dinara, umesto sadašnjih 98.694 dinara. 

Niže penzije u slučaju prevremenog odlaska

Od sledeće godine počinje primena mera u vezi sa prevremnim odlascima u penziju, tako što će oni koji se na to odluče primati manje penzije, izjavio je danas ministar finansija Srbije Lazar Krstić.

Krstić je na otvorenoj sednici Vlade Srbije rekao da će država postepeno približavati starosnu granicu za odlazak u penziju za muškarce i žene, tako što će muškarci raditi do 65, a žene do 63 godine.

"Ako odete u penziju prevremeno, penzija će vam biti nešto niža", rekao je on.

Penzije u Srbiji će i u 2015. i 2016. godini biti povećavane dva puta godišnje po 0,5 odsto, najavio je danas ministar finansija Lazar Krstić.

Vođena neodgovorna ekonomska i fiskalna politika

On je istakao da je ekonomska i fiskalna politika koja je vođena u poslednjih 10 godina bila neodgovorna i netransparentna.

On je dodao da nije toliki problem što se Srbija zaduživala, jer se i druge zemlje u vreme krize zadužuju, već je problem što nismo iz četiri godine zaduživanja izašli zdravi, zato što je novac bio korišćen za tekuće troškove i nije povučeno dovoljno hrabrih poteza.

Podsetio je da su mnoge zemlje 2008. godine pogođene ekonomskom krizom i da tešku situaciju u Srbiji koja je nastala posebno od te godine ne treba povezivati s dnevno-političkim temama, ali i konstatovao da Srbija od 2009. godine ima hronični deficit i da smo "jedina zemlja koja nije uspela da smanji taj deficit, a javni dug je porastao".

"Deficit od osam odsto je signal da nemate situaciju pod kontrolom", upozorio je Krstić i dodao da su mnogi zbunjeni jer ne znaju da li je deficit šest ili osam odsto a da je problematičan nivo javnog duga.

Uz sve to, kazao je, dobar deo kredita Srbija ne povlači i oni praktično stoje, pri čemu trećinu čini novac za Koridor 10.

Kao lošu praksu ministar je naveo i to što su javnim preduzećima davane garancije a da se znalo da ona neće moći da servisiraju te obaveze i da svaka godina počinje minusom od 200 do 400 miliona evra u budžetu.

Mere koje vlada predlaže su zato neophodno, rekao je Krstić i naglasio je da je postojala apsolutna politička volja da se to uradi u ovom trenutku.

"Drugog puta nema, ako to ne uradimo sada sledeći put ne bismo imali priliku. Bez ovih mera bismo išli u bankrot u naredne dve godine", rekao je Krstić dodajući da nije bilo lako odlučiti se za takve poteze.

Mnoge zemlje u Evropi bile su u sličnoj situaciji, preduzele su rigorozne mere i preživele su, rekao je ministar, najavljujući da ćemo mi sada proći kroz to.

Krstić je podsetio na velike troškove za javna preduzeća i javni sektor, ističući da tim načinom neće biti stvorena mogućnost da privreda nastavi sa oporavkom i naglasio da je cilj stabilizovanje javnog duga, a da je zaduživanje radi plaćanja kamata neodrživo.

Sada smo u situaciji da 28 odsto budžeta odlazi na penzije, 27 odsto na plate u javnom sektoru, a niko tačno ne zna koliko odlazi na subvencije, rekao je Krstić, dodajući da vlada za sada ne namerava da smanjuje penzije, ali da bi trebalo da odluči da li će uvesti solidarni porez na veća primanja budžetskih korisnika.

"Oni koji se oslanjaju na državu možda neće videti boljitak u 2014, ali hoće u 2015.", zaključio je Krstić.

Radićemo na poboljšanju poslovnog ambijenta

Radićemo na značajnom poboljšanju poslovnog ambijenta, za šta je potrebno promeniti zakonsku regulativu, pre svega Zakon o radu, ali i pojednostaviti proceduru za dobijanje građevinskih dozvola, dok će država morati da promeni i model infrastrukturnih investicija, kazao je Krstić.

On je rekao da će Srbija morati značajno da poboljša ugled i percepciju ambijenta jer je to prva i osnovna prepreka svima kad razmišljaju da li da investiraju u našu zemlju.

Da bise to postiglo Krstić je naveo da će biti nužna promena pojedinih zakona, posebno Zakona o radu, čime bi bilo omogućeno fleksibilnije zapošljavanje i otpuštanje.

Potrebno je i da procedura dobijanja građevinskih dozvola bude jednostavnija, rekao je ministar i dodao da će Ministarstvo finansija morati da promeni propise koji se odnose na visinu naknada, ali i da ih učini transparentnijim.

"Moraćemo da promenimo model infrastrukturnih investicija, država više neće moći da bude finansijer, a jedan od modela biće javno-privatna partnerstva, pri čemu ćemo se truditi da što veći deo posla izvode domaće firme", rekao je ministar finansija.

Vučić: Mere za spas Srbije

Potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da su predložene mere nužne za spas Srbije i njene ekonomije koji u suprotnom ne bi mogli da opstanu.

"Veoma je važno da podržimo ono što je izneo ministar Krstić. Lično sam saglasan sa svakom rečju koju je izgovorio ministar finansija. On to nije izveo politički vešto nego stručno. Sve to što je rekao važno je za spas srpske ekonomije i opstanak srpske države i mi drugačije ne možemo da opstanemo", rekao je Vučić na otvorenoj sednici Vlade.

Vučić je rekao da za razliku od Grčke i Argentine koji su u situaciji velikih dugova imale pomoć spolja Srbija to ne bi imala ako bi nastavila da se ponaša neodgovorno.

"Ne bismo imali nikoga ako bismo nastavili da se ponašamo neodgovorno. Ogorčen samo na prethodne političare što ne znamo koliko ljudi radi u javnom sektoru, tek za koji dan ćemo znati šta to plaćamo i koliko plaćamo", rekao je on.

Vučić je rekao da se predložene mere ne stavljaju na teret penzionera.

Potpredsednik vlade je potom rekao da se moraju smanjiti službena putovanja i da neće dozvoliti da osma tačka današnje sednice o odlascima u inostranstvo bude izglasana.

"Ovi iz MUP-a kao da su svi Ivice (premijer Srbije Dačić) iz Ministarstva unutrašnjih poslova. Ovaj ide u Koreju, a ne znam zašto. Svaki dan nam neko ide u Litvaniju", rekao je Vučić obraćajući se premijeru Srbije.

Predstavljanje novih Vladinih mera bilo je najavljeno za juče, ali je odloženo zbog puta premijera Ivice Dačića u Brisel.

Tončev volontira u Vladi radi uštede

Savetnik premijera Srbije za nacionalnu bezbednost, Ivica Tončev je ocenio da je loša ekonomska situacija najveća bezbednosna pretnja jer dovodi i do povećanja korupcije i kriminala, i najavio da će se odreći plate koju prima za tu funkciju.

"Svestan sam teške ekonomske situacije u kojoj se nalaze građani Srbije i zato želim da ličnim primerom pokažem ozbiljnost i spremnost da priču o promenama sprovedem u praksi", rekao je Tončev za list "Danas".

Dačić: Cela Vlada stoji iza mera

Mere koje je izložio ministar finansija imaju jasnu političku podršku i cela Vlada stoji iza njih, izjavio je Dačić.

"Odlučnost Vlade je da se uhvati u koštac sa ovim problemima, kao što je to učinila sa problemom Kosova", rekao je Dačić.

Dačić je rekao da je cilj bio da ekonomske mere najmanje pogode najsiromašnije slojeve stanovništva, a da sistem živne u narednih deset godina.

"U suprotnom za dve godine bismo ušli u sistem kakav je bio Argentini ili Grčkoj", napomenuo je on.

 

 

Kako će se to odraziti na stanovnike naše zemlje, u razglednicama Radio-televizije Vojvodine razgovarali smo sa direktoricom Unije poslodavaca Vojvodine Miljanom Stojšić Stojanovskom.

 

 

Podeli vest sa prijateljima:
SRODNE VESTI
Komentari
Broj komentara 12
 
rade tripun  08. 10. 2013. 09:29
Dođosmo do istorijskog paketa mera po 6-ti put od 2000-te. Ono sto je interesantno da ovakvog paketa ne bi bilo da drzava i drzavne firme imaju jos koza za mužu. Ocito da još ne znamo o kojim konkretno merama je reč, ali se da naslutiti da baš prostora za realna ulaganja nema uopšte. Nije istina da subvencije nisu dobro sredstvo podsticaja privrede /čitaj PRIVREDE/. Ali isto tako svaka subvencija nije nista drugo nego olaksica ili pomoc onome ko prima dok ne postavi stabilno i ekonomicno poslovanje na noge. Takva pozajmica i njeni efekti se svakodnevno prate uz jasnog davanja do znanja da su to namenska sredstva. Kad tamo ono 80% tih subvencija otislo na odrzavanje stranacke stabilnosti, ode misku, pisku i kosti tomicu, galenici, Pajticu... Koga vi farbate? Tog dečka Krstica? Sada prepoznajemo krivce i žrtve... Krivci nisu Kosta, Misko, Pisko, Tomic itd... Oni su prirodno korisnici onoga sto drzava nudi... Ne, gospodo, tu nije korupcija... Korupcija je kod onog ko drzi kljuceve blagajni kljuceve zakona. tj. u samom korenu drzave. Otiđite u banku i probajte podici vecu lovu. Probajte ali u privatnoj. Probajte kod stranog osiguranja naplatiti ogromnu stetu koje nema, a onda, kad ne mozete, odite u Dunav, nadjite svog i može... Ne ja ne vi nego neko njegov. Elem sustina je da su drzavu opljackali ljudi zaposleni u drzavi. Sledi da mere oporavka treba da krenu od korupcije u drzavi i strankama na svim nivoima. Naravno glavna pljacka izvedena je 90 te do 2000 god sps a presvuceni demokrati su samo pod firmom drzava nastavili do danas... I dalje tvrdim da nije kriv onaj sto od drzave trazi i uzme, vec je krivica i odgovornost bas u onom ko u ime naroda daje ne kontrolise za3% pljacka sto%. Onemogucite sluzbenicima ili sluzbama da zloupotrebljavaju polozaj i pola posla je gotovo. Druga polovina je dovlacenje investicija i usmeravanje razvoja. U sustini kada politika i rad u javnom preduzecu prestane da bude najunosniji biznis s jedne strane i monopol ne bude u korist pojedinca ili oligarha mozda bude boljitka.
Radovan 3  08. 10. 2013. 11:36
"Al se nebo namrgodilo od Zemuna ko da ce. da padaju ...." Pricam vam pricu,a vi ce te biti spaseni MERAMA ??? OCEL nam svanut suncan dan ikad???
Radovan IV  08. 10. 2013. 13:52
@Radovan 3 Hoce, kad OVI napokon odu...
11
5
Боња  08. 10. 2013. 12:49
Ово са смањењем плата не звучи тако страшно, ал'добро не познајем оне који од државе примају више од 60.000 динара. Сезона је грејања, није баш најјасније да ли ће ПДВ, ето за гас конкретно, бити повећан на 10%. Субвенције су прича за себе, највише зато што се злоупотребе годинама систематски и без икаквих санкција спроводе. Шта значи "јефтинији кредити"? За кога? А Вучић гусла на сва уста да нема више задуживања, што је, по мени, : 1. неистина, 2. глупост, 3. неодговорна изјава. И ок, ово је "пакет економских мера", али треба да се сви заједно сликају и кажу да ће да спроводе законе!!! Буџет би "продисао" само да се порези наплате, санкционишу неплатише, а сива економија полако сузбија смањењем пореза на зараде. А на крају, и најважније, ако се уштеди а паре проћердају..?!
Panonski  08. 10. 2013. 14:22
Sve vizionar do vizionara... Nek im neko ka?e da je korupcija glavna rupa u bud?etu, a ne velike plate i subvencije i niski porezi.
ATG  08. 10. 2013. 17:42
Ko je to bio u vladi od te 2008. godine? 700 000 ljudi placa drzava, a koliko ljudi radi u privatnom sektoru da bi ta ista drzava imala od koga da uzme pare za tih 700 000. Nas veliki vodja prica nam pricu, a sto ne kaze da u Nemackoj 60% privrede cine mala preduzeca, a kod nas se sve cini da se takvi mali uniste. Ovi nasi politicari stvarno misle da smo ovce. Kada budu izbori trebali bi svi da izagjemo na njih i svi da prekrzimo papiric da vide koliko nas ima i da nam je dosta. Mozda bi se onda pojavila neka nova zdrava opcija, ali tesko ovde kod nas.
vodja  08. 10. 2013. 19:31
Koja bezvezarija i vredjanje inteligencije naroda: "повећање ПДВ-а за неегзистенцијалне производе са осам на десет одсто"

PA TO POVECANJE CE UTICATI I NA RAST CENA EGZISTENCIJALNIH PROIZVODA!!!
sale  08. 10. 2013. 21:34
I narod treba da maksimalno smanji potrosnu a ne da puni dzepove tajkunima.Narode .predji na dijetu ako hocete da prezivite.
simo  08. 10. 2013. 23:03
Povećanje PDV sa 8%na 10% povećava cenu egzistecioni proizvoda (hleba,mleka,lekova.........) . Povećavaju se troškovi promene stopa popisi vreme i naravno dizanje cena za 2% je zeznuto za poslodavce zeznuto za nas obične građane .Država je dala novac takunima svojim rođacima i obezbedila ih tako a SRBIJI ĆE PRODUŽIT AGONIJU DO SLEDEĆI IZBORA A ONDA ĆE OPET NOVE MERE I NOVA VLAST KOJA ĆE BITI ISTA KAO ONA PRE I TAKO U KRUG DOK SMO ŽIVI .NAPLATITE TAJKUNIMA POREZ ODUZMITE IM ONO ŠTO SU BESPRAVNO UZELI I TO ĆE BITI NAJBOLJA MERA VERUJ TE MI A NEMOJTE TRAŽITI FINASIJERE ZA VAŠE STRANKE I PREDIZBORNE MARKETINGE .A DRUGA MERA SU VAM BANKE STAVITE IH POD KONTROLU JEL ONE POSLUJU ZAHVALJUJUĆI VAM SUPER SA NAJVEĆIM PROFITOM, UZMITE NJIMA PDV NA DOBIT A NE JADNIM SELJACIMA I RADNICIMA.INTERESUJE ME KOLIKO ĆE POTPREDSEDNIK VLADE IMAT PLATU POSLE MERA JA VERUJEM VEĆU JEL JE TO TREBALO SMISLIT ZA PAR DANA.A VI...............? POVEĆA ĆE IM SE DNEVNICA NA PUTEVANJE A PUTEVANJE ĆE IĆI ZAOBILANIM PUTEVIMA MISLIM DALJIM POD NAVODNICIMA.A MI U PRODAVNICU SA 45DINARA ZA HLEB MESTO 40 DINARA I TAKO MLEKO 87DIN.KUKU NAM GA PA ETO BOŽE DAJNAM PUNO ZDRAVLJA A MANJE POLITIČARA I TAJKUNA ŽIVELI SVI MI U OVOJ NAŠOJ SRBIJI PA KAKO NAM GOD BILO...................................
Mihajlo  09. 10. 2013. 05:34
.....juce u Vojvodjanskom dnevniku (22h)........Ministarka zdravlja izjavi u Vrbasu:......prilikom posete bolnici'......vase plate se nece dirati, kriv je los menadznent.......I ostade ziva!
....Nesto me kopka, kako nasi sev susedi uspevaju? Jedva su se izvadili od Evropske unije za prosli gaf, a sada planiraju umanjenje troskov za gas (kod njih zaista svestrano koristen) I struju za cca 20%!!! Evropska unija je vec pocela da preti, uzburkali su se duhovi,.........ali Orban je nepokolebljiv ! A mi, sargarepa je na vrko dugackom stapu I neka nam bog pojogne, sada, kada usledi talas poskupljenja
Zamišljena  09. 10. 2013. 14:17
Šta reći!? Nemam ništa protiv "stezanja kaiša",ali neka mi neko kaže da li je normalno i moralno da u ovoj situaciji neko ima platu veću od 150.000,00 din.i navodi smanjenje plate guvernerke za sto i nešto hiljada!!! Zašto se ne donese odluka da niko ne može da primi više od 150.000,00 din. bez obzira na funkciju koju obavlja.!?
Zašto su penzioneri izuzeti? Hoćete da kažete da moji roditelji treba da imaju veća primanja (penzije) od supruga (gradj.ing.) i mene(sss) sa troje dece (dva studenta i maturant)?!!! Naravno da treba zaštititi najniže penzije, ali šta je sa onima preko 40.000,00 din.?! Oni ne školuju,ne hrane,ne oblače decu i ne plaćaju deci obdanište i bavljenje sportom da bi ih sklonili sa ulice.
Mnogi u ovoj državi žive od putnih dnevnica i ne znaju koliko je dosta. Hoće li se tome stati na put konačno?! Do kada će privilegovani funkcioneri i upravljački kadar u javnim preduzećima primati enormne plate u odnosu na ostale zaposlene?! Zašto su NBS i druge institucije(Državna revizorska institucija,Kontrola leta itd.) izuzete iz svih odredbi Zakona o platama, pa tako revizori primaju po 200.000,00 din.?!
Saša  16. 10. 2013. 21:09
Na koji deo plate se odnosi smanjenje na "bruto" (sa doprinosima i osiguranjima) ili neto (na ono što dobijemo nakon ovih odbitaka)?