Promenite veličinu slova
     
04. februar 2014. | 04:45 → 20:59 | Izvor: Tanjug, Beta

RIK proglasila listu koalicije oko SNS

BEOGRAD -

Republička izborna komisija (RIK) proglasila je večeras izbornu listu koalicije oko Srpske napredne stranke, za učešće na parlamentarnim izborima 16. marta. Izborna lista nosi naziv "Aleksandar Vučić - budućnost u koju verujemo" prva je proglašena lista, a koalicioni partneri na njoj su Socijaldemokratska partija Srbije, Nova Srbija, Srpski pokret obnove i Pokret socijalista. Prvi na listi i nosilac liste je lider SNS, Aleksandar Vučić.

...

Od 20.710 potpisa građana, utvrđeno je da je 19.773 upisano u birački spisak.

Za 65 osoba nije bilo moguće izvršiti proveru zbog neispravno upisanog jedinstvenog matičnog broja, a 621 osoba nije upisana u jedinstveni birački spisak, rečeno je na sednici RIK.

Na listi od 250 kandidata za poslanike republičkog parlamenta, osim naprednjaka, nalaze se i predstavnici SDPS, Nove Srbije, SPO i Pokreta socijalista.

Tanjug (Filip Krajinčanić)

Lista nosi naziv "Aleksandar Vučić - budućnost u koju verujemo", a predali su je potpredsednik SNS Nebojša Stefanović, predsednik Izvršnog odbora SNS Radomir Nikolić, lideri SDPS, NS i Pokreta socijalista Rasim Ljajić, Velimir Ilić i Aleksandar Vulin, kao i potpredsednik SPO Aleksandar Jugović.

Naprednjaci su prvi koji su RIK-u predali listu kandidata.

Stefanović: Očekujem ubedljivu pobedu koalicije oko SNS

Potpredsednik Srpske napredne stranke Nebojša Stefanović poručio je danas, nakon predaje liste za republičke izbore, da očekuje ubedljivu pobedu koalicije koju predvodi SNS, a koja će se zalagati za ekonomske reforme, borbu protiv korupcije i kriminala, nove šanse za mlade i evropske integracije.

"To su stvari na kojima ćemo insistirati i zato danas predajemo najsnažniju listu koja mora da bude ona koja će pobediti za ljude, koja će pobediti zbog reformi i promena u Srbiji", rekao je Stefanović novinarima.

On je dodao da je SNS svesna da se u Srbiji živi teško, da građani nisu ispunili sva svoja očekivanja i da ima puno prepreka, ali da zato nema vremena za čekanje i da se mora ići punom snagom napred.

"Zato je važno da glasovi koje će dobiti lista oko SNS učine da SNS i njeni partneri budu ubedljivi broj jedan", rekao je Stefanović.

On je poručio da za građane Srbije nije važno ko će biti drugi, treći ili četvrti i poručio da SNS ne pravi matematičke koalicije, već da je zanimaju ljudi i da mogu da sarađuju samo sa onima koji prihvate da su Srbiji potrebne dubinske reforme, snažna, ozbiljna i nemilosrdna borba protiv korupcije i nova šansa za mlade ljude.

Stefanović je podsetio da je SNS zaključila koalicioni sporazum sa SDPS, NS, SPO i Pokretom socijalista, navodeći da nije napravljen koalicioni sporazum sa Pokretom snaga Srbije, ali da ima nekih njihovih predstavnika na listi.

Na pitanje kakva je razlika ove liste u odnosu na onu iz 2012. godine, Stefanović je rekao da ima određenih promena, ali da je najvažnije da je ovo lista koja će doneti novi kvalitet i ljude koji žele da se bore za reforme.

Na pitanje koliko su koalicioni partneri naprednjaka dobili poslaničkih mesta, on je rekao da se ni SNS ni njihovi partneri nisu bavili matematikom.

"Niti ćemo se baviti matematikom kada budemo pravili postizborne koalicije, niti u bilo kom trenutku - bavimo se ljudima koji su želeli sa nama da rade na najvažnijim temama - borbi protiv kriminala i korupcije, ekonomskim reformama i novoj šansi za mlade", poručio je Stefanović.

Predsednik SDPS Rasim Ljajić rekao je da veruje da je lista koja je danas predata pobednička.

"Očekujem ubedljivu pobedu, a nakon toga nam predstoji formiranje male i efikasne vlade koja će postaviti tri ključna zadatka - nastavak ekonomskih reformi u društvu uz zaštitu najugroženijih kategorija stanovništva, nastavak borbe protiv korupcije i nastavak evrointegracija", rekao je Ljajić.

On je naveo i da će vlada napraviti plan rada za tri meseca, šest meseci i godinu dana, čiji će rad biti merljiv.

Ljajić je izrazio nadu da će predstojeća kampanja biti fer i održana u demokratskoj i mirnoj atmosferi i istakao da ne treba dizati tenzije niti "zagađivati politički proces".

Političke stranke, koalicije i grupe građana koje planiraju da učestvuju na vanrednim parlamentarnim izborima 16. marta mogu od danas da prikupljaju potpise birača i podnose kandidature Republičkoj izbornoj komisiji (RIK).

Prema zakonu, RIK od raspisivanja izbora ima rok od pet dana da donese sve podzakonske akte potrebne za sprovođenje izbora i da utvrdi obrasce za zainteresovane učesnike u izbornom postupku.

Izbornu listu svojim potpisima mora da podrži najmanje 10.000 birača i ti potpisi moraju da budu sudski overeni. Kad stranke skupe dokumentaciju, predaju je komisiji. RIK donosi odluku kojom proglašava tu izbornu listu ako je ispunila sve uslove.

Manjinske stranke takođe moraju da prikupe 10.000 potpisa za kandidaturu, ali za njih ne važi cenzus od pet odsto za ulazak u parlament.

Izborna lista dostavlja se RIK-u najkasnije 15 dana pre dana održavanja izbora, a RIK zbirnu izbornu listu treba da objavi najkasnije 10 dana pre dana održavanja izbora.

 

Podeli vest sa prijateljima:
Tagovi
SRODNE VESTI
Komentari
Broj komentara 4
 
čika Veljo  04. 02. 2014. 15:05
UBPOK-u je olakšan posao. Samo neka postupe po listi ...
Nina  04. 02. 2014. 15:29
Ako je Vučić budućnost onda Srbiji nema spasa!
dodjošhr  04. 02. 2014. 16:38
Sledi faktor iznenadjenja-gube na izborima , kada bi ovaj narod iznenadio Vučićevce koji se bahate sa procenama kako će osvojiti skoro 60%, mi bi smo bili mala Švajcarska u srednjoj Evropi !
Rođa  04. 02. 2014. 18:19
a,kao premisljali se da li će na izbore,pa po ovom kijametu sakupili i overili hiljade potpisa potrebnih za podršku kandidaturi...
Trenutno stanje
Novi Sad
12
°C
1001mb
4m/s
Kursna lista
10. 10. 2015.
EUR
EUR
120.31
GBP
GBP
163.81
USD
USD
106.60
BAM
BAM
61.51
CHF
CHF
110.26
RUB
RUB
1.74
Poslednji komentari
Verski kalendar
 • ort
  27. septembar - Sveti mučenik Kalistrat - Zadušnice
 • cat
  Bl. Ivan XXIII. papa, Franjo Borgija, Danijel i dr., Danko; Gedeon, Ferenc, Bendegúz
 • mus
  26. Zul-hidždže 1436.
 • jew
  27. tišri 5775. - Berešit; Šabat Mevarhim