Promenite veličinu slova
     
16. novembar 2010. | 13:31 | Izvor: Beta,RTV | Foto: IVV

Promovisan geotermalni atlas Vojvodine

NOVI SAD -

Vojvodina ima ogromne geotermalne potencijale, ali se trenuatno koristi mali deo njih, rečeno je danas na skupu u Skupštini Vojvodini na kojem je predstavljen Geotermalni atlas Vojvodine.

...

Jedan od autora atlasa Mića Martinović iz Rudarsko-geološkog fakulteta u Beogradu rekao je da je potencijal geotermalnih voda u Vojvodini ekvivalenta 24 miliona tona nafte, ali se trenutno koristi svega 0,04 odsto.

"U Vojvodini već postoje i geotermalne bušotine koje su zapuštene. Cilj ovog atlasa je da se one aktiviraju, ali i da posluži privrednicima koji želu da investiraju u ovakve projekte", rekao je Martinović.

Prema njegovim rečima, iako su za stavljanje u funkciju geotermalnih bušotina potrebna velika finansijska sredstva, ona se mogu potpuno isplatiti već nakon pet do šest godina ekploatacije.

geotermalni atlas vojvodine

Striković: Važan dokument

Vojvođanski sekretar za energetiku i mineralne sirovine Radoslav Striković rekao je da je nakon izrade Atlasa vetrova, Geotermalni atlas jedan od najvažnijih dokumenata za sve potencijalne investitore u oblasti obnovljivih izvora energije.

"Nažalost, eksploatacija geotermalnih izvora u Vojvodini je mala, a naša želja je bila da svaka lokalna samouprava u Pokrajini zna šta ima na svom području i koji su im geotermalni potencijali", rekao je Striković.

Prema njegovim rečima, u Vojvodini ima 78 geotermalnih bušotina do 2.000 metara dubine, od čega se 72 nalaze na zemljištu koje koristi Naftna industrija Srbije, pa će one biti tema posebnih razgovora.

"Naša zamisao je da ih NIS proda ili ih da u dugoročni zakup, ali pre svega treba tačno znati sa čime raspolažemo. To će omogućiti investitorima da ne ulažu u nove bušotine, već da iskoriste ono što imamo", rekao je Striković.

Direktor Naučno-tehničkog centra NIS-Naftagasa Aleksandar Kulagin rekao je da je najteže bilo pripremiti bazu podataka o geotermalnim izvorima, a da se nakon izrade mape sada mogu preciznije prognozirati temperatura vode i njen kvalitet.

Atlas interesantan za sve

"Atlas mogu koristiti svi jer on može biti interesantan i za Sekretarijat za energetiku, za autore atlasa, potencijalne investitore i građane. Planiranje investicionih projekata sada se može podići na viši nivo jer se sve potrebne informacije mogu dobiti iz atlasa", rekao je Kulagin.

Atlas predstavlja grafički prikaz dosadašnjih saznanja o geotermalnim karakteristikama i hidrogeotermalnim potencijalima Zemljine kore na teritoriji Vojvodine do dubine od 2.000 metara.

Atlas se sastoji od 10 karata i jedne oleate, razmere 1:300.000. Baza podataka sadrži oko 120 opisnih i numeričkih pokazatelja i parametara za svaku od 78 hidrogeotermalnih bušotina, u kojima su izvedena odgovarajuća istraživanja i ispitivanja.

U izradi Atlasa učestvovali su Rudarsko-geološki fakultet, Geološki institut Srbije i NIS-Naftagas, a izradu je finansirao Pokrajinski sekretarijat za energetiku.

 

Podeli vest sa prijateljima:
SRODNE VESTI
Novobečejski "Kluz" – povod za tračak optimizma
Komentari
Broj komentara 1
 
mozesz  16. 11. 2010. 17:30
Redakcija piše:
Molimo vas da pre slanja komentara pročitate sledeće uputstvo:
Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.


Ovo je pravilno ali i vrlo problematično jer primera radi, mladići iz Temerina koji su se branili od gore navedenih nasrtaja dobili su ukupnu kaznu od oko 70 godina zatvora.

Ipak pokušat ću da situaciju pokrajine posmatram sa stanovišta stvarnosti.

Vi pišete:
"Nažalost, eksploatacija geotermalnih izvora u Vojvodini je mala, a naša želja je bila da svaka lokalna samouprava u Pokrajini zna šta ima na svom području i koji su im geotermalni potencijali"
"Naša zamisao je da ih NIS proda ili ih da u dugoročni zakup,.........

-od vekova se zna šta se nalazi ispod površine pokrajine, samo uvek je bilo onih koji su to smatrali njihovim vlasništvom bez obzira na to da su ukratko pre toga došli u pokrajinu i da bi onda pokupili sve ono što pokrajina poseduje i sa čime se može dobro zelenašiti da bi onda sa debelom redovnom rentom nestali odakle su i došli. Vidi sudbinu termalnih bušotina u Temerinu-

"Atlas mogu koristiti svi jer on može biti interesantan ……….

Toga je bilo oduvek samo oni koji su uložili trud i novac, građani i investitori, morali su u najkraćem roku da se oproste od toga što su imali ili da u roku od nekoliko sati spasu svoju imovinu prebacivanjem preko državne granice. Vidi sudbinu investitora u Kaću.

Atlas se sastoji od 10 karata ........


Otome kada će atlas biti objavljen tako da je svima pristupačan, recimo u internetu pa makar i jedna karta, ni reči. Možda je već neko zauzeo položaj u odgovarajućoj zasedi da bi pružio ruku.......ali samo da uslovno pomogne.

Pozdrav.

Aleksander
Trenutno stanje
Novi Sad
8
°C
1010mb
1m/s